Jag har börjat använda en VPN för att skydda mig på nätet

Hej på er! Idag tänkte jag skriva av mig lite igen. Först och främst vill jag bara berätta att det är imorgon vi ska ha musikquizen, och jag är väldigt spänd över hur det ska gå. Det har kommit många som har anmält sitt intresse så jag håller tummarna för att det blir ett lyckat event!

Dock är det inte det jag tänkte skriva om idag, utan idag ska jag skriva om något som kallas för VPN. Jag såg nu under veckan en dokumentär som handlade om hur utsatt man faktiskt är när man surfar på nätet. Jag fick verkligen en inblick i hur lätt det är för hackers att ta sig in på din dator genom internet och sno dina kontouppgifter, titta på din internethistorik, och så vidare.

Om jag ska vara helt ärlig så gjorde denna upptäckt mig väldigt rädd och bekymrad, så jag bestämde mig direkt för att sätta mig ner och läsa på om ämnet. Vad jag kunde läsa mig till så stämmer det att man är väldigt utsatt på nätet, speciellt på offentliga nätverk.

Men som tur är finns verktyg som kan skydda en online. Dessa verktyg kallas som sagt VPN och är en sorts teknik som används för att skapa en säker (krypterad) förbindelse mellan två punkter, till exempel din dator och nätverket du surfar på.

Huvudsyftet med VPN

Efter att jag läst på om vad VPN var bestämde jag mig för att skaffa det direkt. Jag valde att köpa ett VPN-skydd av NordVPN. Om du är intresserad att veta mer om denna tjänst så läs mer om NordVPN här.

Nu när jag har VPN och vet alla fördelar med att ha det så tänkte jag att det kunde vara en perfekt idé att berätta några av dem olika fördelarna av att ha just detta skydd. Det största och mest självklara fördelen med VPN är att man bli mycket mer säker online med hjälp av det.

Genom att använda VPN går trafiken till din dator via en server som ligger någon annanstans i världen, vilket skyddar din dator från spårning och intrångsförsök. Dessutom visas inte heller din riktiga IP-adress vilket gör det svårt för myndigheter att hindra dig från att besöka vissa hemsidor.

Undvik geoblockering och brandväggar

Utöver att VPN skyddar dig på nätet från spårningar och intrångsförsök, så kan VPN hjälpa dig med andra saker också. Under den senaste tiden har geoblockering blivit allt mer vanligt. Det innebär att webbsidor innehåll endast visas för användare i vissa länder. Sajter som ofta använder sig av detta är streamingsajter såsom SVT Play och TV4 Play.

Men med en VPN-tjänst kan du enkelt och smidigt komma runt denna blockering. Det enda du behöver göra är att använda dig av en server som ligger i det landet du behöver komma åt.

En rolig sak att tillägga är att streaminggiganten Netflix har ett betydligt större utbud av filmer och serier i USA än utbudet i Sverige, och om du då använder dig av en server som ligger i USA (via en VPN) så kan du ta del utav detta stora utbud.

Det var egentligen allt jag hade tänk dela med mig av idag. Hoppas att läsningen var givande och intressant.

Ha det gött!

Erik. S

Lämna en kommentar