Mina erfarenheter med att äga solceller

Hej igen bloggen! Som många av er kanske redan känner till så har jag ägt solceller i snart i ett helt år. Idag tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter kring detta. Det har varit en lärorik resa som sträckt sig från den första jämförelsen av olika företag till installation och den dagliga användning.

Denna artikel syftar till att ge er en inblick i de fördelar och utmaningar jag stött på, i hopp om att det kan vara till hjälp för er som överväger en liknande investering.

Sollcellsföretaget var till stor hjälp

Installationen av mina solceller hade definitivt inte varit möjlig utan det specialiserade företaget jag anlitade för uppdraget. Från början var jag osäker på flera tekniska aspekter, som vilken typ av paneler som skulle passa bäst för min fastighet och hur hela systemet skulle integreras med övriga delar av huset. Företaget guidade mig genom varje steg, från initial konsultation till slutlig installation, och såg till att allt fungerade felfritt.

Utifrån min erfarenhet tänker jag att de flesta sannolikt kommer behöva ta hjälp av specialiserade företag för att komma igång med sina egna solcellsprojekt. Det är en komplicerad process som kräver expertkunskap inom både teknik och regelverk. Oavsett var du bor i landet kan du söka efter aktörer i din närhet som kan hjälpa dig, t.ex. kan du testa att söka på ”solceller Leksand” om du bor i det närområdet – och på så sätt kan du få en uppfattning om vad det skulle kunna kosta för dig.

Det har varit väldigt smidigt

Sedan installationen har jag upplevt att allting har flutit på väldigt smidigt. Systemet är i stort sett självgående och kräver minimalt med underhåll. Den initiala investeringen har redan börjat visa sig som en god affär, med lägre elräkningar och en mindre miljöpåverkan. Även de små tekniska problem som uppstått har snabbt hanterats av företaget, vilket har minimerat eventuella driftstopp.

Företaget har även tillhandahållit mig med en användarvänlig app, där jag kan övervaka systemets prestanda i realtid. Detta har inte bara gjort det enkelt att hålla koll på hur mycket energi som genereras, men har även hjälpt mig att förstå hur olika faktorer, som väder och tid på dygnet, påverkar effektiviteten. Allt som allt har processen från start till nu varit överraskande enkel och jag är mycket nöjd med mitt beslut att investera i solceller.

En stor besparing

Visst, solcellerna har inte betalat av sig själva än, men redan nu ser jag en märkbar minskning på min månatliga elräkning. Det är tydligt att solcellssystemet kommer att vara en långsiktig investering som faktiskt betalar av sig med tiden. Den initiala kostnaden var förvisso inte liten, men den månatliga besparingen kommer att kunna kompensera för detta i längden.

Genom att systematiskt övervaka min energianvändning och produktion har jag kunnat räkna ut att det är en fråga om några år innan solcellerna helt och hållet betalar av sig själva. Därefter kommer all genererad energi i praktiken vara ”gratis”, vilket gör att besparingen över en längre tidsperiod kommer vara avsevärd. Detta är en aspekt som man verkligen bör ta i beaktning när man överväger att investera i solceller.

Detta var egentligen allt som jag tänkte dela med dig idag. Hoppas läsningen var intressant och som alltid är det bara att hojta till om du skulle ha några frågor på det som jag skrivit om idag.

Ha det gött!

Erik S.

Lämna en kommentar