Vilka olika typer av lån finns det?

Hej igen bloggen!

Jag ber återigen om ursäkt för dålig uppdatering på den senaste tiden. Jag känner att det nya året gjort så jag blivit lite sämre på att följa mina rutiner – vilket är något som jag måste ta tag i. Jag snackade med min polare Greger som inte heller riktigt hade kunnat hitta tillbaka till sina gamla rutiner nu under 2020.

Det som framförallt störde honom var att han inte hittat motivationen till att att göra sina storkok på söndagarna som brukar resultera i mat för kommande veckan. På grund av detta har han istället ätit ute varje dag, vilket i sin tur gjort att hans pengar tagit slut. Faktum är att han var ganska bekymrad över detta och kom till mig för att fråga om jag hade någon lösning på det hela. 

Eftersom jag vet att Greger har en stabil och återkommande lön varje månad rekommenderade jag honom att ta ett snabblån för att täcka upp hans utgifter till nästa löning. 

Detta fick mig faktiskt att börja fundera på vilka olika typer av lån som det finns att välja mellan och det gav mig idén att skriva om det här på bloggen. Jag kommer således skriva om de 3 vanligaste typerna av lån.

Privatlån

Privatlån är kanske den mest vanligt förekommande typen av lån. Detta lån är egentligen ett helt vanligt lån utan säkerhet, vilket innebär att du kan låna pengar utan att uppge vad du ska använda pengarna till.

Kärt barn har många namn brukar man ju säga, och detta gäller även för privatlån. Det är vanligt att denna typ av lån också kallas blancolån, och även SMS-lån är en typ av privatlån i grunden eftersom de inte har någon säkerhet. 

När du tar ett privatlån kan du vanligtvis välja mellan att låna 10 000 till 350 000 kr, på en tidsperiod på mellan 1 till 15 år.

Företagslån

Att ta ett företagslån är inte vad vem som helst går och gör. Det är ju som namnet antyder ett lån för företag, så om du inte driver ett företag är ett företagslån inget för dig.

Att låna pengar som företag kan faktiskt vara en av de viktigaste formerna av extern finansiering för att kunna expandera. För att ett företagslån ska bli beviljat ser gärna långivaren att företaget har en bra försäljning och går med vinst.

Om du som start-up företag vill ta ett sådant lån krävs det att du har en bra affärsplan samt en genomarbetad budget.

Bolån

Att köpa bostad är för de flesta den största finansiella investeringen som man gör under sin livstid. Det vanligaste sättet som man köper bostad på är hjälp av ett bolån. Det är främst banker som erbjuder dessa lån, men det är även förekommande att mindre kreditföretag erbjuder detta också.

Det som avgör vilken summa du får låna i detta lån beror helt på marknadsvärdet på bostaden, samt även din betalningsförmåga. Banken lånar max ut 85% av bostadens marknadsvärde, och resterande 15% får du gå in med själv som kontantinsats. Bostaden blir bankens säkerhet för lånet, så om du inte betala tillbaka lånet har banken ett skydd.

Lämna en kommentar